Het aantal bedrijfsfaillissementen is in 2019 met +9% gestegen, voornamelijk als gevolg van een langdurige stijging in China (+20%) en, in mindere mate, een trendbreuk in West-Europa (+2%) en Noord-Amerika (+3%).
België zal nieuwe records vestigen op vlak van faillissementen (van +7% in 2019 tot +2% in 2020). Een deel van deze stijging is niet te wijten aan economische redenen, maar aan een wetswijziging. Vzw’s en vrije beroepen kunnen nu ook in faling gaan en rechtbanken kunnen spookbedrijven opdoeken om bepaalde vormen van fraude te beperken.
Voortdurende economische zwakte, politieke en sociale onzekerheden
Volgens de experts van Euler Hermes is deze globale zorgwekkende trend te wijten aan de combinatie van een trage economische dynamiek, met name in geavanceerde economieën en in de industriële sector, én van de effecten van handelsgeschillen, politieke onzekerheden en sociale spanningen.
In 2020 zal het monetair beleid, ook al zou het ondersteunend moeten blijven, niet volstaan om een tegenwicht te bieden aan een dalende vraag, een hardere prijsconcurrentie en een stijging van de productiekosten, met name van de lonen.
Exportrisico's nemen bijna overal toe
Als gevolg daarvan zou het aantal faillissementen dit jaar wereldwijd voor de vierde keer op rij met +6% moeten toenemen. Azië levert daarbij nog steeds de belangrijkste bijdrage (+8%), met name door China en India. In West-Europa zal de economische groei onder de historische drempel blijven, waardoor het aantal faillissementen in de meeste landen gaat stijgen (+1,7%). In totaal zullen vier op vijf landen in 2020 een stijging van het aantal faillissementen laten zien, met Brazilië (-3%), Frankrijk (0%) en Luxemburg (0%) als belangrijkste uitzonderingen.
Ernstige domino-effecten van grote faillissementen
Het aantal grote faillissementen bleef relatief stabiel op jaarbasis (249 grote faillissementen van het eerste tot en met het derde kwartaal van 2019), maar de ernst ervan nam toe in termen van gecumuleerde omzet, wat een hevig domino-effect zou kunnen hebben op leveranciers langs de toeleveringsketens. Hoe groter de omzet van de faillissementskandidaten, hoe groter de schade voor de individuele leveranciers. De hotspots waren de bouw in Azië, de energiesector en de retail in Noord-Amerika, zoals de retail en de dienstensector in West-Europa.
Ed Goos, CEO Euler Hermes Belgium: