Identificarea si cuantificarea riscurilor de credit – intre nevoia de adevar si gestionarea incertitudinii
- Departamentul de Risc este alcătuit din două echipe: Grading și Underwriting.
- Echipa de Grading este formată din 4 persoane și se ocupă cu analiza companiilor debitoare in relatia cu furnizorii lor , furnizori care sunt asigurati la Euler Hermes. Analizele se fac periodic, pe un set de date financiare care pot cuprinde orice de la o balanta la un raport de audit sau un buget de venituri si cheltuieli.
In prezent sunt in monitorizare peste 20,000 de debitori, focusul fiind pe cei unde cumulul limitelor de credit recomandate furnizorilor este mare sau unde exista semne de instabilitate financiara a debitorilor analizati - Prin respectarea stricta a politicilor de confidentialitate, Euler Hermes a dezvoltat colaborarea cu clientii-debitori, acestia transmitand date financiare publice si non-publice In medie, 80% din solicitarile de date financiare sunt raspunse pozitiv de catre clientii-debitori.
- Toate sectoarele au un risc intrinsec, dar expunerile si senzitivitatile pot varia mult de la sector la sector dar si in timp. Exista o predispozitie spre contractarea de asigurari de creante comerciale in sectoare precum: retail, metale, agricultura, piata farma.
- Ulterior stabilirii unei clase de risc (1-10), de catre departamentul de Grading, underwriterii determina cuantumul limitelor individuale si a expunerii maxime care se poate acorda pe un anumit client-debitor.
- Aceste expunerii pe clientii debitori sunt ulterior coroborate cu evolutia sectoarele de activitate, evolutie care este analizata si monitorizata de colegii din departamentul de Grading. Sectoarele au si ele o scara de rating: verde (riscuri scazute), galben, portocaliu si rosu (riscuri ridicate). Evaluările se fac trimestrial, modificandu-se în funcție de performanta actuala sau de potential, tinand cont de evolutia lor în economia românească.
Șeful Grading-ului la Euler Hermes: Mihai Alexandru Chipirliu
Mihai este în echipa Euler Hermes din 2013, anterior acumuland 9 ani de experienta in domeniul bancar ,in divizii corporate, Mărturisește că îi place la Euler Hermes pentru șansa de a fi in contact cu debitorii reprezentativi din diverse sectoare, in special cu factorii de decizie din companiile respective. De asemenea, are o relație directă cu colegii din cadrul Grupului din varii departamente, beneficiind de cele mai bune practici in domeniu.
“Cel mai mult îmi place că pot aborda întâlnirile cu debitorii sau clienții noștri prin prisma unui consultant de incredere - intreb si le răspund la întrebări, avem un dialog permanent pentru a gasi cele mai solutii de gestionare a riscurilor”, spune Mihai.
Pe Mihai îl motivează și faptul că la Euler Hermes se ocupă de analiza debitorilor cu expuneri mari; au fost expuneri de risc insumand peste 50 milioane de euro pe care le-a analizat împreună cu colegii săi și unde a avut un aport major în tratarea riscurilor.
Un alt moment deosebit pentru Mihai a fost obținerea certificării CFA, pentru care s-a pregătit intens. Programul este de trei module, la finalul cărora se dă un examen scris de 6 ore. În România sunt mai putin de 300 de deținători ai acestei certificări. Programul este axat pe analiza investiționala, dar are și contributii importante in analiza financiară și riscul de credit, care îl ajută pe Mihai în activitatea de zi cu zi.
“Noi la Euler Hermes explicăm clienților că este foarte important să acceseze acest produs mai ales companiile care vor să se dezvolte și în afara țării. Analizăm inclusiv cererile venite de la exportatorii din afară și putem recomanda o limită de expunere. Avantajele noastre includ apartenenta la un grup puternic, expertiza locala dar si suportul colegilor din alte țări, astfel putem veni oricând cu soluții pentru companii. România este încă la început de drum în privința cunoasterii si utilizarii acestor produse, dar este loc de dezvoltare și avem încredere că piața va evolua în următorii ani”, adaugă Mihai.Team Leader-ul Echipei Account Managemet
Georgiana Arghir (Petrov) este Team Leader-ul echipei și lucrează în cadrul companiei Euler Hermes din ianuarie 2013.
Georgiana mărturiseste: “Am luat contact cu acest produs pentru prima dată acum 9 ani. A fost dragoste la prima înțelegere. Și asta contează! În primul rând, să crezi în acest produs și apoi să îi înțelegi complexitatea și să îi cunoști toate caracteristicile. Doar așa poți transmite corect informațiile clienților, pentru ca aceștia să îl inteleagă și să îl utilizeze. Nu poți avea încredere în ce nu înțelegi, de aceea e foarte important să facem acest produs accesibil la nivel de informație.
Ea spune că în această perioadă a beneficiat de de traininguri de produs, de vânzări, dar și de programe de dezvoltare personală. În acest sens, în cadrul companiei se organizează anual un training pentru manageri – Manager Days – care le facilitează schimbul de informații și experiență, pentru a construi pentru echipele lor într-un mod sustenabil.
Georgiana este entuziastă când este implicată în proiecte pilot și se bucură că poate spune că – împreună cu echipa ei-a făcut ca România să fie prima țară care a testat și implementat mai multe produse inovatoare.
Dintre acestea, Simplicity este produsul de suflet pentru Georgiana, fiind unic pe piața romanească. Simplicity este destinat IMM-urilor, fiind singurul produs pe piața din România care oferă acoperire pentru clienții-debitori, din momentul semnării poliței, fără nicio analiză prealabilă a companiilor (acoperire “blind”).
Corporate Advantage, o reinventare a structurii poliței, este un alt produs care a fost lansat pentru prima dată pe piața din România și în doar 2 ani, toți clienții care au deținut o polită clasică, au ales această soluție. Varianta actualizată a poliței pune la dispoziție o serie de beneficii menite să personalizeze polița în funcție de nevoile specifice fiecărui tip de afacere. Printre acestea, amintim retroactivitatea acoperirii de la semnarea poliței, o nouă șansă data asiguraților care recuperează cu întârziere debitele restante, reducerea perioadei de încasare a despăgubirii.
Ca un adevărat lider, Euler Hermes educă piața
“Noi, cei de la Euler Hermes venim în întâmpinarea clienților cu multiple variante de acoperire, le explicăm în detaliu beneficiile poliței de asigurare credite comerciale, mecanismul de funcționare, într-un mod transparent. Astfel reușim să contribuim la educarea pieței, o responsabilitate pe care o impărtim cu toată echipa.
Deși celelalte tipuri de asigurări sunt uzitate de către majoritatea companiilor din România, doar 3% decid să încheie și o asigurare a creditului comercial. Este recomandat ca fiecare companie din România să folosească acest tip de asigurare, care îi va ajuta să se dezvolte într-un mod lipsit de riscuri, să intre pe noi piețe și să-și securizeze afacerea”, spune Georgiana.
91% dintre clienți se declară mulțumiți de produsele companiei și pentru acest lucru “suntem mândri și le mulțumim. Colegii din Account Management se declară bucuroși să vadă că asigurații se simt în siguranță alături de Euler Hermes și consideră polița ca fiind o plasă de salvare în cazul în care intâmpină dificultăti la încasarea facturilor. Doar astfel se pot concentra pe evoluția business-ului, știind că fundamentul este protejat”, concluzionează Georgiana.