De regio Brussel en de regio Oost-Vlaanderen staan in de top 10 van EU-regio’s met de meeste concurrentiekracht. Dat blijkt uit de Regional Competitiveness Index van de Europese Commissie. In totaal zijn 234 Europese regio’s onderzocht.

Sinds 2010 onderzoekt de Europese Commissie om de paar jaar de concurrentiekracht van EU-regio’s. Hoe sterker de concurrentiekracht, des te meer profiteren regio’s van economische voordelen. Zo kunnen regio’s bijvoorbeeld gemakkelijker investeerders aantrekken. Ook is er het bbp per hoofd van de bevolking hoger en kunnen pas afgestudeerden er gemakkelijker een baan vinden.

Naast de hoge notering van twee Belgische regio’s (plaats 9 en 10) valt op dat vooral Nederlandse regio’s hoog scoren (plaats 1 en 2). Op plaats 3 staat de regio Parijs. Ook de Scandinavische landen ontbreken niet in de top 10. Helemaal onderaan de lijst staan regio’s uit Roemenië, Bulgarije en Slowakije.

Dat de regio Brussel het hoogst scoort van de Belgische regio’s is niet verrassend. In nagenoeg alle EU-landen scoren de hoofdstedelijke regio’s het best. Des te opvallender is de plaats van Oost-Vlaanderen in de top 10. Deze hoge notering heeft de regio onder meer te danken aan onderzoek en investeringen in vernieuwende technologieën en de hoge concentratiegraad van hogescholen en universiteiten. Ook de hoge tewerkstellingsgraad in Oost-Vlaanderen speelt mee.

Volgens de laatste cijfers van Statbel zijn vier op de vijf Oost-Vlamingen tussen 20 en 64 aan het werk. Die tewerkstellingsgraad van 80% is de hoogste van ons land, en meteen ook het percentage dat de federale regering in heel België wil bereiken tegen 2030. Keerzijde van de vele werkenden is de grote krapte op de arbeidsmarkt, waardoor bedrijven moeilijker het personeel vinden dat ze nodig hebben.

Het is de vijfde keer dat de Europese Commissie de RCI presenteert.  Voor het eerst zijn de Britse regio’s (niet langer onderdeel van de EU) meegerekend. Wat wordt in de RCI onder Regional Competitiveness verstaan? Het is meer dan alleen de productiviteit van een regio. In het rapport staat het als volgt: ‘Regionaal concurrentievermogen is het vermogen van een regio om een aantrekkelijke en duurzame omgeving te bieden voor bedrijven en ook voor bewoners die er wonen en werken.
Het onderzoek van de Europese Commissie laat zien dat het concurrentievermogen in de EU grote regionale verschillen vertoont. De laagste scores zijn geconcentreerd in regio's van de oostelijke EU-lidstaten, gevolgd door die van de zuidelijke EU-lidstaten. Alle regio's in Oostenrijk, de Benelux, Duitsland en de drie Scandinavische landen scoren boven het EU-gemiddelde. In Frankrijk en Ierland valt op dat het beeld heel gemengd is: zowel regio's onder en boven het EU-gemiddelde. In veel landen is de kloof tussen de hoofdstedelijke regio en de rest vaak groot. Wat opvalt aan de meest concurrerende landen is dat deze kloof juist klein is, zoals dat in de Benelux-landen bijvoorbeeld het geval is.
Internationale groei brengt aanzienlijke risico’s met zich mee die moeten worden beoordeeld en geminimaliseerd. Handelspraktijken, wetgeving en lokale cultuur kunnen in verschillende landen zeer verschillend zijn. Uw ervaring op de Belgische markt is niet noodzakelijkerwijs waardevol in het buitenland. Neem de tijd om u hierover te informeren voordat u een nieuwe markt betreedt.
 
Met expertise in meer dan 200 landen helpt Allianz Trade u uw business in het buitenland te ontwikkelen. Onze kennis van de lokale omstandigheden is uniek en gebaseerd op de financiële gegevens en technische expertise van een internationale verzekeraar. U kunt uw business in het buitenland in alle vertrouwen ontwikkelen.

91 results

okt. 30, 2024

Allianz Trade Surety Green2Green

Allianz Trade powers the future of low-carbon technologies and renewables with Surety Green2Green. Lees meer hier.

okt. 25, 2024

Faillissementen bouwsector pieken in 2025

Volgens ons laatste onderzoek is de piek van het aantal faillissementen nog niet bereikt. Die zal volgend jaar volgen. Lees meer in ons nieuwste rapport.

okt. 25, 2024

Economische vooruitzichten 2025

De wereldwijde groei wordt voorspeld op 2,8% tot 2026 met een afnemende inflatie en gevarieerd regionaal herstel, maar stijgende faillissementen en geopolitieke spanningen vormen aanhoudende uitdagingen. Lees hier meer.

91 results