België mooi tweede in ons onderzoek naar financieel vermogen van particulieren

In de top 10 van EU-landen is de Nederlander het rijkst. Dat blijkt uit ons onderzoek. Eind 2021 bedroeg het gemiddelde financiële vermogen per hoofd in Nederland 176.510 euro, ruim 4,5 keer zoveel als de laagste score van Portugal. België is mooi tweede met 121.000 euro.

Johan Geeroms, onze Directeur Risk Underwriting Benelux: “Voor de belangrijkste Europese landen onderzochten we wat er de afgelopen tien jaar met het gemiddelde financiële vermogen van particulieren is gebeurd. Hoeveel is het toegenomen? En waardoor komt dat vooral? Daarbij kijken we naar het spaargeld, beleggingen en het pensioengeld.”

De waarde van onroerend goed minus hypothecaire schulden werd dus niet opgenomen. Met dat criterium had België bijvoorbeeld nog hoger kunnen scoren, want 72% van de Belgen is eigenaar van zijn eigen woning en zowat 850.000 Belgen bezitten ook nog eens 2 of meer woningen. Cijfers van de Nationale Bank van België leren dat Belgen in 2021 voor meer dan 1.741 miljard euro aan vastgoed bezitten.

De algemene conclusie naar financieel vermogen is dat de Nederlander het rijkst is, en zijn vermogen is gemiddeld de afgelopen tien jaar ook het hardst gestegen, namelijk met 7.230 euro per jaar. In geen ander top 10 Europees land is de rijkdom ook zo goed verdeeld over de inkomensklassen. In België steeg het vermogen alvast gemiddeld met 3.830 euro en in Duitsland met 3.840 euro.

Johan Geeroms legt uit dat het vermogen op verschillende manier kan groeien. “De rente cirkelde natuurlijk lange tijd rond de nul, maar als mensen flink wat spaargeld opzij blijven zetten, groeit het vermogen aanzienlijk. De Belgen zijn traditionele spaarders, maar ook de Duitser en de Nederlander. Dat spaargeld werd ook veel vaker ingezet op beleggingen, wat de afgelopen jaren mooie rendementen opleverde. Hier halen Nederlanders en Finnen alvast de hoogste beleggingsrendementen. Meer dan twee derde van hun vermogensgroei was te danken aan waardestijgingen, terwijl het in Duitsland minder dan een vierde was. Zij hoeven geen inkomen aan te wenden om hun spaarobjectieven te bereiken, dat doen ze door beleggingen.”
Duitsland was altijd al een spaarkampioen en dat bevestigt ook ons onderzoek. Zo spaarden Duitse huishoudens tussen 2012 en 2021 het hoogste gemiddelde bedrag per jaar: 2.900 euro. Ook huishoudens in Nederland (2.210 euro), Frankrijk (1.790 euro) en België (1.740 euro) zetten een bovengemiddeld bedrag opzij. Onderaan de schaal vinden we Zuid-Europese huishoudens: Italië (920 euro), Spanje (580 euro) en Portugal (450 euro).
Volgens Johan Geeroms zal het plaatje van de vermogensgroei voor particulieren er in de toekomst aanzienlijk slechter uitzien. “De ongekende stijging van de inflatie hakt erin. In 2021 daalde het gemiddelde totaalrendement met -60%. Voor 2022 zal het nog slechter zijn. Het rendement zal diep negatief zijn. Voor 2023 mag je een verbetering verwachten met een jaarlijkse inflatie van ongeveer 5% blijven rendementen zeer waarschijnlijk in het rood.”

91 results

okt. 30, 2024

Allianz Trade Surety Green2Green

Allianz Trade powers the future of low-carbon technologies and renewables with Surety Green2Green. Lees meer hier.

okt. 25, 2024

Faillissementen bouwsector pieken in 2025

Volgens ons laatste onderzoek is de piek van het aantal faillissementen nog niet bereikt. Die zal volgend jaar volgen. Lees meer in ons nieuwste rapport.

okt. 25, 2024

Economische vooruitzichten 2025

De wereldwijde groei wordt voorspeld op 2,8% tot 2026 met een afnemende inflatie en gevarieerd regionaal herstel, maar stijgende faillissementen en geopolitieke spanningen vormen aanhoudende uitdagingen. Lees hier meer.

91 results