De komende twee jaar dalen de huizenprijzen in de eurozone. Nederland en Duitsland lopen daarbij voorop en moeten rekening houden met een daling van -8% tot eind 2024. Dat stellen wij in ons recent rapport over de perspectieven van de Europese huizenmarkt. Volgens een Belfius-studie zou er voor België in 2023 een neerwaartse correctie optreden van 2 à 3% nadat 2022 nog een stijging kende van 5%.
Belgische huiseigenaars, en die vormen toch zo’n 72% van de bevolking, mogen echter gerust zijn over de waarde van hun huizen. Zowat 850.000 Belgen bezitten ook nog eens 2 of meer woningen. De reële waarde van woningen is in 2022 gezakt, gezien de nominale waardestijging van 6,1 % niet opweegt tegen een gemiddelde inflatie van 9,1% voor 2022. Ook de verkooptijd loopt op, wat betekent dat de onderhandelingsmacht van de verkoper gedaald is.
“Maar de nominale waarde van woningen zal amper dalen. Deze trend zal zich in 2023 verderzetten. In de omringende landen mag men zich nog meer zorgen maken”, zegt Johan Geeroms, onze Directeur Risk Underwriting Benelux. Duitsland krijgt de hardste klappen. De gemiddelde waarde van woningen steeg er de afgelopen 7 jaar met 50%. In landen als Spanje en Italië blijft de prijsdaling beperkt. Maar ook Nederland zit in hetzelfde schuitje als Duitsland.