Veel ondernemers nemen maatregelen om fraude te voorkomen. Het vier-ogen principe, de beveiliging van systemen, zoals firewalls of training om de bewustwording van het personeel te bevorderen. Desondanks zien we dat ondernemers zich verkijken op het frauderisico, zeker nu technologie hele nieuwe vormen van bedrog (deep fake of deep voice) mogelijk maken.
“Ondernemers krijgen nogal wat op hun bord de laatste tijd. Problemen met de toelevering, energieproblemen, personeelstekort, inflatie, noem maar op. En dan is er ook nog de vrees dat fraude door de opkomst van nieuwe technologieën toe zal nemen en lastiger is om te voorkomen”: zegt Richard van Essen, Fraude Sales Manager bij Allianz Trade.
“Een fraudeverzekering vangt in ieder geval de financiële klap op, maar liever laat je het niet zover komen”. Richard van Essen vertelt wat hij zoal meemaakt in de praktijk. “Wat veel voorkomt is dat criminelen een bestelling plaatsen uit naam van een ander bedrijf. Ze zeggen bijvoorbeeld dat hun vaste leverancier niet kan leveren, dat is de laatste jaren actueel. Dus men zoekt een andere leverancier. Dat klinkt iedere ondernemer als muziek in de oren. Vaak worden er checks gedaan, maar criminelen gaan steeds geraffineerder te werk. In de praktijk wordt de order ingeboekt en er wordt geleverd. Meestal wordt op het laatste moment het afleveradres aangepast. Het kan ook zijn dat criminelen een magazijn in dezelfde straat of om de hoek hebben gehuurd om de spullen daar te laten leveren. Soms staan ze in de straat om de vrachtwagen daar met een smoes heen te loodsen.”
“En uiteindelijk wordt de factuur natuurlijk nooit betaald.” Volgens Richard van Essen ziet het email-verkeer rondom de order er uiterst betrouwbaar uit. “Alleen in de allerkleinste details zitten kleine afwijkingen. Daar moet u echt naar speuren. Soms wordt de e-mail ook daadwerkelijk uit naam van een zakenrelatie gestuurd, na een computer inbraak.”