Duurdere vliegtickets, duurdere hotels; het weerhoudt toeristen niet om naar Zuid-Europa te gaan. Vooral de strandvakanties zijn populair. Volgens onze researchafdeling zijn de vooruitzichten ook goed. Zuid-Europa is relatief goedkoop en er is nog veel potentieel om toerisme in Zuid-Europa nog populairder te maken als vakantiebestemming.

Extreme hitte of niet; het gaat goed met het Zuid-Europese toerisme. Nooit eerder verwelkomde Portugal zoveel toeristen als in het eerste kwartaal van 2023. Ook Griekenland boert goed. De Griekse minister van Toerisme meldde in april al een recordaantal boekingen voor deze zomer. De kustregio’s zijn de belangrijkste trekpleisters: voor 30,3% van de vakantiegangers staat de strandvakantie bovenaan de lijst. En volgens onze onderzoekers verwacht 41% van de Europese reizigers deze zomer meer dan 1.500 euro uit te geven aan hun vakantie. Vorig jaar was dat nog 33%.

Ook al valt de vakantie duurder uit, toch constateren wij dat een strandvakantie van een week in Zuid-Europa nog steeds veel goedkoper is dan in het Caribisch gebied, Australië en de VS. En even duur als veel premium bestemmingen in opkomende landen als Belize, Malediven, Mauritius, Seychellen en Sri Lanka. Bermuda is de duurste strandvakantiebestemming ter wereld, namelijk drie keer zo duur als Zuid-Europa.

Corona legde de reissector nagenoeg volledig plat. Die klap is Zuid-Europa volledig te boven gekomen. Niveaus van 2019 worden in Zuid-Europa dit jaar overtroffen. Dat is financieel gezien goed nieuws voor deze landen waarvan de economie maar moeizaam draait door de hoge inflatie en de hoge rente.

Toerisme neemt in de Zuid-Europese landen een flink deel van de totale bruto toegevoegde waarde voor zijn rekening. In Kroatië 11,3%, op de voet gevolgd door Portugal met 8,1%, Griekenland 7,7%, Spanje 6,9% en Italië 6,2%. Dit maakt de Zuid-Europese landen ook erg kwetsbaar. De afhankelijkheid van toeristen is groot en corona heeft geleerd dat externe factoren het toerisme volledig onderuit kunnen halen. De vraag is bijvoorbeeld wat de effecten gaan zijn van klimatologische veranderingen als extreem hoge temperaturen zoals we die steeds vaker zien in het meest zuidelijke deel van Europa.

Maar voor 2023 ziet het plaatje er prima uit voor het Zuid-Europese toerisme. Dankzij de gunstige ontwikkelingen in het toerisme heeft de Portugese centrale bank de economische groeiprognose voor 2023 verhoogd van 1,5 procent naar 1,8 procent. De Bank van Griekenland voorspelt dat de Griekse economie in 2023 met 2,2 procent groeit. Voor een groot deel is dat te danken aan het florerende toerisme. Daarmee ligt de Griekse groei ver boven het gemiddelde van de eurozone.

Doordat Zuid-Europese landen te veel leunen op het toerisme bestaat het gevaar dat ze verder achterop raken in vergelijking met andere Europese landen die meer inzetten op hooggeschoolden, productie met hoge toegevoegde waarde en hoogwaardige diensten.

Het slechtste wat het Europese toerisme kan overkomen is op zijn lauweren rusten. Daarvoor zijn er te veel kapers op de kust zoals opkomende landen die toeristen kunnen verleiden met een concurrerend aanbod. Ook zijn extra investeringen nodig. Er zal meer ingespeeld moeten worden op reizigersvoorkeuren, bijvoorbeeld op het gebied van verblijfsmogelijkheden en accommodaties. Denk ook aan het verbeteren van de infrastructuur (bereikbaarheid, vervoersnetwerken).

Verder is diversificatie van het aanbod van belang. Onder meer om ook aantrekkelijk te zijn buiten het vakantieseizoen. Met behulp van gerichte reclamecampagnes zijn dan mogelijk ook andere doelgroepen aan te spreken.

91 results

okt. 30, 2024

Allianz Trade Surety Green2Green

Allianz Trade powers the future of low-carbon technologies and renewables with Surety Green2Green. Lees meer hier.

okt. 25, 2024

Faillissementen bouwsector pieken in 2025

Volgens ons laatste onderzoek is de piek van het aantal faillissementen nog niet bereikt. Die zal volgend jaar volgen. Lees meer in ons nieuwste rapport.

okt. 25, 2024

Economische vooruitzichten 2025

De wereldwijde groei wordt voorspeld op 2,8% tot 2026 met een afnemende inflatie en gevarieerd regionaal herstel, maar stijgende faillissementen en geopolitieke spanningen vormen aanhoudende uitdagingen. Lees hier meer.

91 results