Economia mondială va continua să crească moderat în anii următori. Previzionăm o creștere medie de 2,8% în 2025 și 2026. Acest lucru este prezentat în recentul nostru World Economic Outlook 2025-2026. În timp ce economiile occidentale înregistrează o ușoară încetinire, piețele emergente vor continua să crească viguros.

Pentru zona euro, preconizăm o creștere slabă de 1,2% în 2025 și de 1,5% în 2026. Această creștere se datorează parțial ratelor scăzute ale dobânzilor și creșterii consumului. Țări precum Spania și Irlanda conduc cu rate de creștere semnificativ mai mari. Germania, pe de altă parte, va înregistra doar o creștere minimă după doi ani de recesiune. 

Acest articol conține:

  • Global growth of 2.8% in 2025-2026, with a slowdown in advanced economies and strong growth in emerging markets.
  • Trade and political tensions, particularly in the United States and the eurozone, are weighing on global economic stability.
  • The number of bankruptcies continues to rise, by +2% in 2025, and companies are facing more payment delays, and the risk of non-payment continues to rise.

Multe țări au organizat alegeri anul trecut (inclusiv SUA, India, Regatul Unit și mai multe state membre ale UE). Împreună, țările în care au avut loc alegeri reprezintă aproape jumătate din produsul intern brut (PIB) al lumii. Aceasta înseamnă că schimbările politice pot avea un impact semnificativ asupra economiei globale. Revenirea lui Trump este un exemplu în acest sens. Doar schimbările din America pot avea un impact semnificativ la nivel global.

  • Poziția SUA față de Rusia, China și Orientul Mijlociu va avea un impact direct asupra stabilității globale.
  • Restricțiile semnificative privind imigrația în SUA ar putea afecta piețele forței de muncă și ar putea crește presiunile inflaționiste.
  • În Orientul Mijlociu, poziția mai fermă a Americii față de Iran ar putea încetini creșterea economică și ar putea duce la creșterea prețului petrolului.
  • Estimăm că există o probabilitate de 45% ca Trump să înceapă un război comercial global.
Iată un ghid practic și concret pentru a vă ajuta să faceți față incertitudinilor și să transformați provocările de astăzi în oportunitățile de mâine. 

Se preconizează că economia SUA va crește cu 2,3% în 2025 (față de 2,8% în 2024), cu o nouă încetinire la 1,8% în 2026. Multe vor depinde de impactul politicilor economice ale administrației Trump. Inițial, Trump va introduce tarife de 25% pentru importurile de produse chinezești. Iar pentru importurile din restul lumii, de 5%.

Acest lucru are consecințe importante pentru creșterea economică globală, dar și pentru economia SUA în sine. Mai ales dacă conflictul comercial se intensifică ulterior. Tarifele la importurile chinezești ar putea crește la 60 %, iar cele la importurile europene la 10 %.

Logic, China și UE vor lua contramăsuri. Acest lucru ar putea duce la o creștere semnificativă a costurilor de import de materii prime și produse pentru întreprinderile americane (importurile americane sunt mult mai mari decât exporturile americane). În plus, un război comercial va duce la creșterea prețurilor pentru exporturile americane, afectând competitivitatea. Creșterea tarifelor americane determină creșterea inflației în SUA și subminează creșterea economică. Acest lucru pune în pericol reducerile preconizate ale ratei dobânzii. 

Creșterea economică a Chinei va încetini de la 4,6% în 2025 la 4,2% în 2026. Acest lucru se datorează în principal tranziției către o economie mai orientată spre consum. Presiunile comerciale externe apasă, de asemenea, asupra economiei. Ne așteptăm ca India să mențină o creștere puternică de 6,4% în 2025 și 2026, determinată în principal de consumul intern și de investiții. 

Pentru zona euro, cercetătorii noștri subliniază instabilitatea politică din Germania și Franța. Aceasta va avea, fără îndoială, un impact negativ asupra perspectivelor economice ale zonei euro. În plus, reintroducerea normelor fiscale europene ar putea duce la austeritate în mai multe țări, punând frână creșterii economice.

 

În opinia noastră, perspectivele de investiții pentru 2025 și 2026 sunt caracterizate de un amestec de optimism și vigilență. Presupunem că prețurile acțiunilor globale vor continua să crească, deși într-un ritm mai lent decât în 2024. Credem că piața americană de acțiuni va rămâne în frunte, deși investitorii vor trebui să rămână vigilenți din cauza evaluărilor ridicate.

Piețele europene de acțiuni ar trebui să ofere randamente mai modeste, deși prezintă și oportunități datorită evaluărilor mai scăzute. Investitorii se vor concentra asupra companiilor cu fundamente solide care pot rezista unui mediu economic incert.

opportunities-risks
Piețele de obligațiuni ar trebui să rămână stabile, cu randamente în ușoară scădere în 2025. Ne așteptăm ca diferențele de rată a dobânzii dintre SUA și Europa să se reducă, ceea ce ar putea duce la o ușoară apreciere a euro în raport cu dolarul. 
Inflația din zona euro ar trebui să se situeze în jurul valorii de 2% (obiectivul BCE) în 2025. Statele Unite nu vor atinge acest nivel scăzut. Măsurile administrației Trump (cum ar fi majorarea tarifelor menționate anterior, politica strictă în materie de imigrație, condițiile financiare laxe și reducerile fiscale) urmăresc efectiv inflația. Prin urmare, inflația va rămâne în jurul valorii de 3 %. 

În ciuda schimbărilor politice și a riscurilor geopolitice, ne așteptăm ca sectoare precum IA și tehnologia să continue să crească. De asemenea, vor crește investițiile în infrastructură și în sectoarele durabile.

La nivel global, numărul falimentelor de întreprinderi va continua să crească, cu +2% în 2025, și se va stabiliza la un nivel încă ridicat în 2026. Companiile naționale și internaționale se confruntă cu mai multe întârzieri la plată, iar riscul de neplată continuă să crească.

În fața incertitudinii economice, politice și comerciale, trebuie să luați măsuri suplimentare pentru a vă proteja activitatea dvs. În viitor, de exemplu, unul dintre principalii dvs. clienți ar putea întâmpina dificultăți financiare și ar putea fi în imposibilitatea de a vă plăti facturile.

Allianz Trade este lider global în asigurarea creditelor comerciale și managementul creditului, oferind soluții personalizate pentru a atenua riscurile asociate cu datorii neperformante, asigurând astfel stabilitatea financiară a afacerilor. Produsele și serviciile noastre ajută companiile cu gestionarea riscurilor, gestionarea fluxului de numerar, protecția conturilor de creanță, garanții, asigurări de fraudă în afaceri, procese de colectare a datoriilor și asigurare de credit de comerț electronic, asigurând rezistența financiară a afacerilor clienților noștri. Expertiza noastră în atenuarea riscurilor și finanțare ne poziționează ca consilieri de încredere, permițând companiilor care aspiră la succes global să se extindă pe piețele internaționale cu încredere.

Afacerea noastră este construită pe sprijinirea relațiilor dintre oameni și organizații, relații care se extind peste frontiere de toate tipurile - geografice, financiare, industriale și multe altele. Suntem în mod constant conștienți de faptul că munca noastră are un impact asupra comunităților pe care le deservim și că avem datoria să-i ajutăm și să-i sprijinim pe alții.

La Allianz Trade, ne angajăm ferm față de corectitudinea pentru toți, fără discriminare, între oamenii noștri și în numeroasele noastre relații cu cei din afara afacerii noastre.