Inhoud artikel

CFO’s moeten dealen met een financieel landschap dat steeds complexer wordt. De afgelopen vijf jaar waren ronduit tumultueus. Vooral door externe, geo-politieke factoren. Hoe vang jij als CFO de financiële risico’s hiervan op?

Naast jouw traditionele financiële verantwoordelijkheden rond liquiditeit, cashflow en debiteurenbeheer moet je als CFO inspelen op tal van ontwikkelingen: van technologische innovatie en cybersecurity tot strengere regelgeving en ESG. En niet te vergeten de geo-politieke omstandigheden. Allemaal thema’s die ook financiële risico’s met zich meebrengen.

Een succesvolle CFO is in staat hiervoor een managementstrategie te ontwikkelen die al deze risico's identificeert, beoordeelt en mitigeert. Dit vraagt niet alleen financiële expertise en strategisch inzicht, maar ook goede communicatievaardigheden omdat diverse afdelingen hierbij betrokken zijn.

Collega’s van de financiële afdeling zorgen voor analyses en rapportages. Dankzij steeds slimmere tools kan in toenemende mate pro-actief in plaats van re-actief worden gereageerd op actuele ontwikkelingen. De afdeling Compliance bewaakt of de organisatie voldoet aan alle relevante wetten, regels en interne beleidslijnen. Steeds belangrijker zijn de collega’s van IT en Cybersecurity. Zij zorgen niet alleen voor de implementatie van nieuwe technologie als AI, ook vereist de beveiliging van data en de digitale infrastructuur steeds meer aandacht.

Dankzij het samenspel met de verschillende afdelingen kan jij de financiële stabiliteit en groei van jouw organisatie managen. Naast het monitoren van de eigen financiële ontwikkelingen en de situatie bij klanten, is het belangrijk dat je ook goed zicht hebt op externe (macro) ontwikkelingen. Welke kant gaat de inflatie op? Wat is de te verwachten rente-ontwikkeling? Wat speelt er op geopolitiek gebied? Corona en de oorlog in Oekraïne hebben laten zien hoe ingrijpend de gevolgen van externe, geo-politieke ontwikkelingen kunnen zijn. Plotseling kregen we te maken met hyper-inflatie, recordprijzen voor energie en complete toeleveringsketens die stil kwamen te liggen en die, tot op de dag van vandaag, nog steeds niet volledig zijn hersteld. Had je dit kunnen voorzien? Zeker niet. Wel zijn er lessen geleerd die belangrijk zijn voor de toekomst. De belangrijste beschrijven we hieronder.

Uit het onlangs verschenen Global Insolvency Report van Allianz Trade blijkt dat het aantal faillissementen dit jaar in de meeste geavanceerde economieën boven het niveau van vóór de pandemie uitkomt. Wat daarbij opvalt is de toename van het aantal faillissementen van grote concerns. Een gevaarlijke trend omdat een groot faillissement als kettingreactie een hele trits aan kleinere toeleveringsbedrijven meesleurt. Hele eco-systemen worden aangetast.

Economisch gezien is het een lastige tijd. Banken die afhoudend zijn bij het toekennen van financieringen. Bedrijven die klagen over de aanvoer van grondstoffen en halffabricaten. Allianz Trade verwacht mondiaal gezien voor 2024 en voorzichtig herstel. Naar verwachting trekt de wereldhandel met +2,8% (in waarde) aan. Dat is nog altijd fors lager dan het langetermijngemiddelde van 5%. Vooral de verstoring van de mondiale scheepvaart en het toenemende protectionisme baart onze researchafdeling zorgen. De huidige, haperende economie stelt de veerkracht van bedrijven opnieuw op de proef. Met name voor bedrijven die ook voorgaande jaren al kwetsbaar bleken.

Met al deze ontwikkelingen is goed zicht op het debiteurenrisico essentieel voor het behoud van een gezonde cashflow, het beheer van kredietrisico's, het beperken van kosten, het onderhouden van goede klantenrelaties en het nemen van strategische beslissingen. Klanten die te laat betalen zetten de liquiditeit onder druk en ondermijnen de financiële planning en budgettering. Betalen ze helemaal niet dan en gaat het om grote bedragen dan zet dat meteen de financiële gezondheid van het bedrijf op de tocht. Door het debiteurenrisico goed te beheren, zijn tijdig maatregelen te nemen om verliezen te minimaliseren. Voortdurend moet de kredietwaardigheid van klanten worden geëvalueerd.
Sta je dan als CFO helemaal alleen voor deze uitdagingen? Nee hoor! Onze missie is om bedrijven wereldwijd te beschermen en te helpen successen te boeken. Wanneer je inzicht hebt in jouw sectoren, klanten en landen waar je zakendoet, dan kun je weloverwogen beslissingen nemen, met minder risico. Wij bieden hiervoor efficiënte oplossingen aan, in een soms uitdagende economische contex. Hierbij staat voorop dat wij jouw bedrijf beschermen en de financiële gezondheid bewaken. 
  1. Wij beoordelen de financiële gezondheid en kredietwaardigheid van een klant
    Dit vereist een combinatie van bronnen en methoden. Het is een intensief proces waarvoor wij CFO’s krachtige hulpmiddelen bieden. Naast klantspecifieke informatie over betaalgedrag en kredietwaardigheid, beschikken wij over uitgebreide kennis en expertise van bedrijven en branches in meer dan 50 landen waar wij actief zijn. We kennen de lokale marktomstandigheden, de regels en gewoontes en we volgen er de economische ontwikkelingen op de voet. 
  2. Je werkt samen met specialistische teams 
    Deze richten zich op specifieke branches en regio’s. Deze teams bestaan uit experts met diepgaande kennis van de economische dynamiek, concurrentielandschappen en risicofactoren binnen hun focusgebieden. Door continu marktonderzoek te doen en trends te monitoren kunnen deze teams waardevolle inzichten en prognoses leveren die je helpen bij het onderbouwen van jouw beslissingen. 
  3. Je maakt gebruik van geavanceerde technologieën en analytische tools
    Onze real-time monitoring en rapportages bieden je zicht op kredietwaardigheidrisico’s van bedrijven, branches en regio’s. Dit stelt je in staat om snel te reageren op veranderingen in de markt. 
  4. Je kan rekenen op een reeks aan diensten voor het effectief beheer van financiële risico's
    Naast onze kredietverzekering helpen we bedrijven bij het identificeren en analyseren van potentiële financiële risico's zoals marktrisico, kredietrisico, liquiditeitsrisico, operationeel risico en valutarisico. Ook bieden we toegang tot uitgebreide bronnen, waaronder land- en sectorrapporten, economische vooruitzichten en handelsrisico-inzichten.

    Dankzij onze garanties en borgstellingen weten jouw zakenrelaties dat je jouw contractuele verplichtingen kunt nakomen. En onze fraudeverzekering dekt je in tegen verliezen door zowel interne en externe fraude. Zo werken we samen aan jouw succes en vertrouwen in de toekomst!

Meer weten?

Plan dan eens een vrijblijvend gesprek in met een van onze business managers via onderstaande button. Zij gaan graag met jou in gesprek over jouw uitdagingen en op welke manier wij je hierbij kunnen ondersteunen. Bellen kan natuurlijk ook: 073 306 06 03.