Jouw cashflow verbeteren

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw cashflow kan optimaliseren. Hiermee voorkom je onverwachte cashflow problemen. Wil je alles weten over cashflowbeheer? Lees dit artikel of download onze gratis handleiding met praktische tips.

Een positieve cashflow betekent dat je bedrijf meer geld ontvangt dan uitgeeft. Dit stelt je in staat om aan al je financiële verplichtingen te voldoen en biedt de ruimte voor strategische investeringen zonder directe externe financiering. Je hebt geen geldstress en je leveranciers zijn tevreden. Een gezonde cashflow is daarom een belangrijke indicator van de financiële gezondheid van je bedrijf.

Toch blijft het een van de grootste uitdagingen voor het MKB: het hebben van voldoende liquide middelen. Dit belang neemt toe naarmate de risico’s groeien. Meer dan ooit is het cruciaal om de groei van je onderneming te beschermen met effectief cashflowbeheer. Dit stelt je in staat om niet alleen operationele kosten zoals salarissen te dekken, maar ook om te investeren in groei.

Cashflow is het verschil tussen de werkelijke ontvangsten (bijv. door verkoop) en uitgaven (rekeningen, salarissen etc) in jouw bedrijf. Het geeft inzicht in de liquiditeitspositie van je onderneming. Een ander woord voor cashflow is kasstroom.

Casfhlow is niet hetzelfde als winst. Winst is het bedrag dat resteert na aftrek van alle kosten voor het leveren van een product of dienst. De kasstroom is een veel belangrijkere graadmeter om te zien hoe jouw bedrijf er financieel voorstaat. Zelfs winstgevende bedrijven kunnen failliet gaan door een negatieve kasstroom en een tekort aan beschikbare middelen.

Om jouw cashflow te berekenen, zet je twee bedragen naast elkaar: het geld dat bij jouw bedrijf binnenkomt en het geld dat je uitgeeft. Zolang de inkomsten de uitgaven overtreffen, is er sprake van een positieve cashflow. 

Als onderdeel van effectief cashflowbeheer is het essentieel om een gedetailleerd kasstroomoverzicht te maken. Door alle informatie samen te brengen in een kasstroomoverzicht en een voorspelling van de toekomstige kasstroom te maken, kun je een goede kasstroomanalyse uitvoeren. Dit vergroot het inzicht in mogelijke kansen en bedreigingen. Een goede administratie is daarbij key. Het biedt een helder beeld van de financiële positie van je onderneming, waardoor je problemen kunt identificeren en strategieën kunt ontwikkelen om cashflowproblemen te voorkomen.

Het aanhouden van een kasbuffer kan ook een goede gewoonte zijn. Bijvoorbeeld voor het geval een belangrijke machine defect raakt of een grote factuur te laat of niet betaald wordt.

Vul het formulier in en je ontvangt per mail een praktisch eBook met daarin:

  •  Voorbeeld van een cashflowprognose
  •  Veelvoorkomende valkuilen met betrekking tot cashflowbeheer
  • Een 6-stappenplan om je cashflow bij te houden
  • Tips voor kredietbeheersing, snellere betalingen en dubieuze debiteuren

Zelfs een winstgevend bedrijf kan insolvabel worden als de cashflow wordt verstoord, bijvoorbeeld wanneer klanten hun rekeningen niet op tijd betalen. Er zijn 5 bewezen strategieën om jouw cashflow te optimaliseren:

  1. Verbeter je verkoopmarges en winstgevendheid
    Hogere marges zorgen voor meer liquide middelen, zolang klanten volgens de huidige voorwaarden blijven betalen. In concurrerende markten kunnen prijsverhogingen uitdagend zijn, waardoor het zinvol is om de verkoopmix te optimaliseren: kan de omzet van producten met hogere marges worden verhoogd? Of kan je waarde toevoegen waarmee je een hogere prijs kunt rechtvaardigen?
  2. Verhoog de omloopsnelheid van je voorraad
    Dit is is een veel gebruikte methode om kosten te besparen en zo geld vrij te maken om te investeren. Hoewel het opbouwen van voorraden aantrekkelijk kan zijn bij stijgende orders, vereist dit kapitaal en brengt het risico's met zich mee. De voorkeur gaat uit naar efficiëntere, just-in-time processen en voorraadverlaging.
  3. Beheer openstaande facturen strak
    Zorg voor een professioneel debiteurenbeheer en bouw een relatie op met de belangrijkste contactpersoon binnen de organisatie van jouw klant. In plaats van te wachten tot een openstaande factuur betaald wordt, kun je een transparante dialoog aangaan en afspraken maken.
  4. Kies de juiste klanten
    Check voordat je zakendoet met een nieuwe klant de kredietwaardigheid, het betalingsgedrag en de financiële status van deze klant. Controleer ook of jouw contactpersoon tekenbevoegd is.
  5. Maak regelmatig een cashflowprognose
    Door alle informatie die je hebt samen te brengen in een kasstroomoverzicht en afzonderlijk een voorspelling van de toekomstige kasstroom te maken, kun je een goede kasstroomanalyse uitvoeren. Op die manier heb je een veel groter bewustzijn van kansen en potentiële bedreigingen. 
Ook al heb je een goed cashflowbeheer en denk je dat je de juiste klanten hebt uitgekozen om zaken mee te doen, je kunt cashflowproblemen niet vermijden. Het is een realiteit waarmee bedrijven soms worden geconfronteerd. Gelukkig zijn er manieren om je tegen cashflowproblemen te beschermen. We hebben enkele tips gegeven. Maar wil je echt zekerheid, dan kan onze kredietverzekering jouw bedrijf helpen zich te beschermen tegen kredietrisico's en zo de groei van het bedrijf te waarborgen.