Johan Geeroms - Manager Risk Underwriting
Hoe gemakkelijk waag je een sprong in het diepe? Of ben je eerder een zekerheidszoeker? De ene ondernemer is de andere niet. Maar alle ondernemers maken voortdurend afwegingen: wat zijn de risico’s die ik loop en wat levert het op?
Het (her)kennen van de risico’s is cruciaal als het gaat om groei en de toekomst van jouw bedrijf. Een bekende valkuil is ‘eerder succes’. Veel bedrijven die een succesvolle periode doormaken, hebben de neiging om risico’s met een korrel zout te nemen. Maar ook hier geldt: resultaten uit het verleden bieden geen garantie voor de toekomst. Alleen al omdat je succesvol bent, kom je bij anderen in het vizier. Op zichzelf is dat al een risico. De kern van gezond ondernemerschap is het kennen van de markt, het kennen van de obstakels en risico's en vervolgens is het de kunst deze valkuilen te omzeilen.
12 manieren om valkuilen te vermijden
Bouw een sterk personeelsbestand
- Startende ondernemers hebben de neiging alle touwtjes in eigen hand te houden. Ze moeten nog leren delegeren. Om te groeien is het een voorwaarde om goed personeel om je heen te verzamelen. Capabele mensen die je vertrouwt; vakmensen die je onderdelen van het werk in handen durft te geven. Het is de basis voor verdere groei.
- Zorg dat je vervangbaar bent. Mocht je om welke reden dan ook uitvallen of in omstandigheden verzeild raken waarin je je niet volledig kunt focussen op de zaak, dan moeten collega’s de zaak kunnen runnen. Wacht niet tot het te laat is; bespreek met elkaar wat je verwacht als je onverhoeds niet aanwezig kunt zijn. Dat geldt ook voor andere sleutelfiguren binnen het bedrijf. Wat gebeurt er als zij de zaak verlaten? Voorkom dat teveel kennis de deur uitloopt. Zorg tijdig voor een back up.
- Hoe haal je geschikte nieuwe mensen binnen? Multinationals beschikken over een heel leger aan HR- specialisten om nieuwe talenten te zoeken. En ook om hun achtergronden te checken. Dat laatste is niet onbelangrijk. Jouw personeel moet niet alleen gekwalificeerd zijn, maar ook betrouwbaar. Check de achtergrond van jouw nieuwe mensen.
Weet wat je moet doen in noodsituaties
- Onheil als storm, brand of overstroming kan jouw business danig beschadigen. Steek jouw kop niet in het zand maar zorg dat je bent voorbereid op noodsituaties. Vraag de eigenaar van jouw bedrijfspand naar een risico-analyse en de noodscenario’s die klaar liggen. Weet hoe de procedures eruit zien en wat mogelijk jouw rol is daarbij.
- Een bedrijfsnoodplan is een draaiboek waarin systematisch staat aangegeven wat de organisatie moet doen als een calamiteit zich voordoet. Een goed voorbereide hulpverlening draagt bij aan het zoveel mogelijk beperken van de gevolgen ervan. Zorg ervoor dat jouw medewerkers weten wat ze moeten doen in noodsituaties. Organiseer daarvoor een workshop en voer samen oefeningen uit.
Bescherm tegen fraude en cybercriminaliteit
- Meer dan de helft van alle mkb-bedrijven waren afgelopen jaar doelwit van internetcriminelen. Phishing en acquisitiefraude zijn de meest voorkomende vormen van cybercrime. Controleer of jouw IT-systemen zijn beveiligd tegen de nieuwste bedreigingen. Vooral de kleinere bedrijven treffen minder vaak technische en organisatorische maatregelen. Hierdoor neemt niet alleen de kans toe dat zij slachtoffer worden, maar ook is de impact groot als het mis gaat.
- Laat jouw medewerkers trainingen en/of cursussen volgen zodat ze frauduleus gedrag leren herkennen. Ook is het belangrijk dat ze zelf inzien hoe belangrijk het is dat ze op al hun devices ‘veilig werken’.
Heb zicht op jouw klanten, business en financiën
- Controleer nieuwe én bestaande klanten. Hoe zit het met hun kredietwaardigheid en betaalgedrag? Ook goede klanten kunnen in de problemen raken. Blijf ook hun betaalgedrag goed monitoren. Let op ‘smoesjes’ als de betaling van nota’s opeens minder soepel gaat.
- Wat zijn de ontwikkelingen in jouw business? Voorkom tunnelvisie en kijk om je heen. Beoordeel jouw markt en volg de prestaties van jouw concurrenten. Zo pikt je tijdig signalen van zwakte of risico op.
- Hoe ziet jouw cashflow er de komende 12 maanden uit? Maak daarvoor een voorspelling. Als de cash flow in de toekomst negatief dreigt te worden, moet je vandaag handelen. Probeer openstaande debiteuren te verlagen. Zet meer acties op de incasso en onderzoek de mogelijkheden voor verkoop van vorderingen.
- Verzeker je tegen late of niet-betaling met een kredietverzekering. Het biedt je betalingszekerheid en ook krijgt je toegang tot onze uitgebreide kennis over sectoren en bedrijven wereldwijd. Hiermee kun je zelf prima inschatten met welke klanten je beter wel of geen zaken kunt doen.
Maak er een jaarlijkse gewoonte van
- Het checken van risico’s is geen eenmalige actie; jouw antenne moet er voortdurend op zijn afgestemd. Het is raadzaam om de stappen die ik met je heb doorgenomen elk jaar opnieuw te doorlopen. Zo voorkom je dat jouw onderneming door keiharde risico’s geraakt wordt en mogelijk zelfs knock-out gaat.