Ik ben sinds 1985 betrokken bij het accountantsberoep en heb sedertdien een voorliefde voor het thema fraude. Ik heb in de loop der jaren allerhande hypes zien komen en gaan. Vaak gingen deze gepaard met doemscenario’s. Denk bijvoorbeeld aan de millenniumbug: het verhaal van een ramp die niet kwam. Computersystemen zouden tijdens de jaarwisseling 1999/2000 door onzorgvuldig programmeren crashen. Maar ook zouden geldautomaten niet meer werken, zou medische apparatuur uitvallen en dichter bij huis: onze telefoons en televisies zouden ermee stoppen. Gelukkig viel het – op relatief kleine incidenten na - allemaal wel mee en kon het jaar 2000 zonder zorgen met een glas champagne worden ingeluid.
Of neem de aanvankelijk ongekende opkomst en groei van internetbedrijven aan het eind van de vorige eeuw die leidde tot de ‘internetzeepbel’ die nadien grotendeels uiteenspatte. Internet heeft weliswaar geleid tot succesvolle nieuwe bedrijven zoals Amazon en BOL, maar hoeveel bedrijven zijn er wel niet ten onder gegaan? Bedrijven die voor torenhoge bedragen naar de beurs gingen zonder dat zij ooit een cent winst hadden behaald. In Nederland staat de opkomst en ondergang van Worldonline – een onderneming die Nina Brink grote bekendheid bezorgde – symbool voor de internetzeepbal.
Met het voorbeeld van de internetzeepbel misken ik niet dat internet de marktverhoudingen heeft opgeschud en dat businessmodellen zijn gewijzigd. Sommige webwinkels zorgen voor leegstand in winkelstraten. Winkelpersoneel dat persoonlijk advies gaf is vervangen door ICT-ers die een website kunnen bouwen en onderhouden. Algoritmes die klanten opsporen en aansporen om via websites producten te kopen, zijn belangrijker geworden dan reclamekrantjes in de brievenbus. Maar in essentie gaat het nog steeds om het verkopen van producten en diensten. Dat was zo in de oude economie en is nog steeds zo in de nieuwe economie. Zo blijven elektrische auto’s in essentie vervoermiddelen net als zonnepanelen slechts een middel zijn in de energievoorziening. Bitcoins hebben de functie van betaalmiddel en zijn daarmee niet wezenlijk anders dan een dollar, yen en euro.