Criminaliteitsbeeld laat zich lastig voorspellen
Bedrijfsfraudebeeld 2025
Ik waag mij dus maar niet aan groteske voorspellingen over het bedrijfsfraudebeeld in 2025. Je hoeft ook geen futuroloog te zijn om in te zien dat bedrijfsfraudedelicten een blijvertje zijn. Hebberigheid, geldzucht en fraude zijn immers van alledag. In 2025 (en nadien) zullen we daarom alert moeten blijven op frauderisico’s en dient fraudepreventie op de agenda van bestuurders en commissarissen te (blijven) staan. Waar zij kennis op dat gebied ontberen, is het verstandig om zich te laten voorlichten en bijstaan door accountants, fraudeonderzoekers, juridisch specialisten en/of een fraudeverzekeraar.
Traditionele fraudevormen zullen blijven bestaan. Bijvoorbeeld de greep in de kas of de diefstal van goederen door personeel. Fraude met onjuiste declaraties. Oplichting door derden, bijvoorbeeld in de vorm van nepfacturen of directiefraude. Het verkrijgen van kick backs door inkopers en aanbestedingsfraude keren telkens terug. Zakendoen met andere culturen en het buitenland brengt corruptierisico’s met zich mee.
Maar ook het management kan over de schreef gaan. Commissarissen en toezichthouders dienen daar alert op te zijn. Bijvoorbeeld als het gaat om de zogeheten management override, waarbij het management een loopje neemt met de maatregelen van administratieve organisatie en interne beheersing. Het plegen van belastingfraude, zoals omzetafroming, zwarte loonbetalingen en dubieuze fiscale constructies. Verslaggevingsfraude door de cijfers in de jaarrekening of in financieringsaanvragen bij de bank bewust te rooskleurig voor te stellen.
Steeds vaker worden ondernemingen ook het slachtoffer van cybercriminaliteit zoals identiteitsdiefstal, hacking (met losgeld eisen) en phishing.
Twee voorspellingen waar ik mij wel aan durf te wagen betreffen greenwashing en de toepassing van artificial intelligence (AI). Greenwashing is wat mij betreft dé fraude van de toekomst. Nu veel organisaties naast een jaarrekening ook een rapportage over niet-financiële informatie moeten gaan opstellen en deze door accountants voorlopig slechts van een verklaring met een beperkte mate van zekerheid worden voorzien, valt veel ‘creativiteit’ van betrokkenen te verwachten. Creativiteit in de vorm van (te) positieve verhalen over de prestaties op het gebied van ESG-onderwerpen, oftewel: Environment, Social & Governance (veelal samengenomen onder de term duurzaamheidsverslaggeving).
Daar waar bewust een onvolledige, onjuiste of misleidende voorstelling van zaken wordt gegeven is al snel sprake van fraude in de vorm van greenwashing. Ondernemingen die op ESG -terrein al ver voorliggen op hun concurrenten zullen in de verslaggeving juist op de rem kunnen trappen door niet al hun prestaties en vorderingen op dit terrein te melden. Door dit ‘onderrapporteren’ kunnen ze ‘de extra lucht die ze al hebben’ opgebouwd er in de komende jaren uit laten lopen. Dit noemen we brownwashing en is te vergelijken met de zogeheten ‘cookie jar reserves’ in de financiële verslaggeving.
Daarnaast wijs ik op het toenemende risico dat gepaard gaat met de sterke opkomst van AI. Het toenemend gebruik van AI leidt tot aanvullende frauderisico’s. Het zal met name nog moeilijker worden om nep van echt te onderscheiden. Fraudes kunnen geavanceerder worden, detectie zal worden bemoeilijkt. De hiervoor genoemde vormen van cybercriminaliteit zullen nog gemakkelijker uitgevoerd kunnen gaan worden.
Tot slot wijs ik op het onderwerp en delict witwassen. De opbrengsten van fraude (zoals in de hiervoor genoemde vormen) zijn uit misdrijf afkomstig en kunnen dus worden witgewassen. Ook dat onderwerp verwijst derhalve alertheid. Hoewel ik in deze geen voorspelling durf te doen constateer ik dat ondernemingen steeds vaker gebruik maken van Private Equity (PE) in plaats van de meer traditionele bancaire financieringsvormen. Maar waar komt het PE-geld precies vandaan? Valt de herkomst daarvan goed aan te tonen? Betreft dat een legale herkomst?
Belang preventie en bedrijfsfrauderisico-analyses
Traditionele verschijningsvormen van fraude blijven bestaan, zij het dat deze steeds verfijnder, geavanceerder en geraffineerder zullen worden. Maar in feite betreft het vaak ‘oude wijn in nieuwe zakken’. Zo is greenwashing een vorm van verslaggevingsfraude en krijgt cybercriminaliteit door de opkomst van AI nieuwe dimensies.
In deze bijdrage gaat het mij dan ook niet zozeer om (het voorspellen van) nieuwe fraudevormen. Het gaat mij vooral om het belang van het benadrukken dat frauderisico’s continu alertheid vereisen. Dat fraudepreventie noodzakelijk is en dat frauderisico-analyses moeten worden onderhouden en geactualiseerd. Hou het onderwerp binnen de onderneming levend door het bespreekbaar te maken en te houden. Ga zo nu en dan eens te rade bij experts zoals accountants, forensisch onderzoekers, juridisch specialisten en een fraudeverzekeraar. Want dat fraude jouw bedrijf in de toekomst eens zal raken, dat durf ik dan weer wél te voorspellen. Fraude heeft altijd toekomst!